CONFERÈNCIA

La Mediterrània i el futur del món àrab

Forma part de: Mediterrani, molt més que un mar


Horaris i ubicacions

Tancar
CaixaForum Lleida 

Dimarts 7 de febrer de 2017

 • Adreça:

  Av. Blondel, 3, 25002 Lleida, Lleida

 • Horari:

  Dimarts 7 de febrer, a les 19 h

 • Promocions:

  50 % de dte. clients CaixaBank

 • Reserves:

Pestañas principales

Vint-i-dos anys després del procés de Barcelona del 1995 estem pitjor que quan vam començar. Les expectatives i l'esperança sorgides a mitjan anys noranta albiraven canvis al voltant de la Mediterrània, però aviat es van veure superats per una realitat molt més complexa. Genocidi als Balcans, el sorgiment de corrents terroristes i actes indiscriminats, les intifades i el seu esclafament i les guerres i ocupacions al Líban. Vam inaugurar el nou mil·lenni amb l'ensorrament de les Torres Bessones, la guerra de l'Afganistan, la d'Irak, els atemptats de Londres, Madrid i Casablanca, com també la persistència dels règims autoritaris al món àrab, que havien incomplert els compromisos de democratització contrets a Barcelona el 1995. L'esclat de les primaveres àrabs el 2011 es va interpretar com un nou bri d'esperança, però alhora van topar amb molts esculls. La crisi migratòria viscuda aquests darrers anys o la guerra a Síria són una realitat que colpeja la ciutadania euromediterrània cada dia.  
 
La resposta d'Europa davant dels reptes que se'ns han plantejat ha estat a voltes lenta o insuficient al llarg d'aquests vint-i-dos anys. La Comissió Europea dedica cada any uns mil milions d'euros a la cooperació euromediterrània, i el Banc Europeu d'Inversions, uns dos mil milions en préstecs tous. Les xifres es doblen si hi sumem Turquia i els Balcans. Les reformes que s'hi preconitzen són les adients, però el pes polític d'Europa és àmpliament insuficient. I així el seu soft power, amb un pressupost i una força d'atracció cap a una associació molt més feble que l'ajuda i la integració oferta als països de l'est europeu, resulta poc eficaç. Sobretot en el curt i mitjà termini, enfront de problemes urgents d'un món en transformació.
 
I malgrat tot això, es continuarà endavant. Després de tots aquests anys i de les dificultats plantejades molts seguim i seguirem treballant per tal de promoure la construcció progressiva a la Mediterrània d'un espai de pau i estabilitat, de prosperitat compartida i de diàleg entre cultures i civilitzacions. 
 
 

A càrrec de:

Senén Florensa i Palau. President Executiu de l'Institut Europeu de la Mediterrània, diplomàtic i ambaixador.
 

Altres activitats del cicle "Mediterrani, molt més que un mar"
  • CONFERÈNCIA

   Un Mediterrani encara desconegut
   Gràcies a estudis actuals i a la utilització de les noves tecnologies i robots submarins, s'ha descobert un Mediterrani sorprenent per la seva elevada diversitat i perquè és una empremta vivent del seu passat recent i molt llunyà, quan  era un oceà tropical.
    
  • CONFERÈNCIA

   El Mediterrani, cruïlles culturals en el Gran Mar

   Un recorregut pels traços fonamentals que van marcar les cruïlles culturals en el Mediterrani fins al món actual. Els seus aspectes visibles i els que apareixen ocults a simple vista, al món de les emocions, les creences i els sentiments.

  • CONFERÈNCIA

   La imatge de les ciutats mediterrànies: cultura, patrimoni i modernitat

   Les ciutats mediterrànies han estat un punt de trobada fonamental per formar la cultura mediterrània. La imatge heretada de moltes d'aquestes ciutats està fortament basada en la tradició, la cultura i el patrimoni, però la realitat quotidiana està cada cop més lluny. 

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: