CONFERÈNCIA

Dones en conflicte

Forma part de: Trobades amb compromís


Horaris i ubicacions

Tancar
CaixaForum Barcelona 

Dimecres 22 de febrer de 2017

  • Adreça:

    Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8., 08038 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

    Dimecres 22 de febrer, a les 19 h

  • Promocions:

    50 % de dte. clients CaixaBank

  • Reserves:

Pestañas principales

Les dones pateixen d'una manera especial en les situacions de conflicte. En molts països, el cos de la dona és un camp de batalla en el qual la violació es fa servir com a arma de guerra. Els conflictes posen les dones en una situació molt vulnerable davant la pobresa i la destrucció de les seves llars. El 49 % de les persones refugiades al món són dones, segons l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats. Però, més enllà de ser considerades només com a víctimes, les dones reclamen un paper de lideratge social i ser part fonamental de les polítiques de pau, desenvolupament i seguretat. I, per això, el treball i l'activisme d'aquestes dones s'ha de tenir en compte en la presa de decisions respecte de la prevenció i la resolució de conflictes.

 

A càrrec de:

Rosa Meneses (Barcelona, 1975) és reportera de la secció Internacional del diari El Mundo des del 1999. Està especialitzada en el Pròxim Orient i el Magreb, i enfoca la seva feina en temes de drets humans, crisis humanitàries, desenvolupament democràtic, conflictes, terrorisme, islam polític, pau i seguretat. Com a enviada especial, viatja regularment als països àrabs i ha cobert els conflictes del Líban (2006), Líbia (2011) i Síria, com també la revolució tunisiana (2011). Ha informat sobre el terreny dels atemptats terroristes de Casablanca (2003), Marjayun (2007), París (2015) i Tunis (2015). Des que van esclatar el 2011, cobreix les revolucions àrabs, les seves conseqüències i els processos de transició, amb un èmfasi especial en la situació dels refugiats a Jordània, Turquia, Iraq i el Líban.

Des del 2012 és Ochberg Fellow al Dart Center for Journalism & Trauma, de l'Escola de Periodisme de la Universitat de Columbia de Nova York, una organització que forma i dóna suport a periodistes que treballen en zones de conflicte. És membre de la Junta Directiva de Reporters Sense Fronteres Espanya des del 2014, on exerceix com a secretària general des del 2016.

És Premi de Drets Humans de Periodisme 2016 pels seus treballs sobre la situació dels refugiats, guardó concedit per l'Associació Pro Drets Humans d'Espanya (APDHE). I el 2010 va obtenir el Premi Nacional de Nou Periodisme per la seva cobertura al Marroc un any abans.

Llicenciada en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid, està especialitzada en Informació Internacional i Països del Sud per la mateixa universitat, i en Relacions Internacionals per l'Escuela Diplomática.


Altres activitats del cicle "Trobades amb compromís"
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: