'Neurohacking'. És possible tunearse el cervell?

Diàlegs per la ciència


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

En el cervell , la comunicació harmoniosa entre més de 100.000 milions de neurones dóna lloc a fenòmens únics que són els que ens permeten recordar la nostra infància , escriure poesia , interpretar una partitura o resoldre un problema matemàtic .

Aquestes neurones s'organitzen en el nostre cervell formant una immensa xarxa de connexions anomenades sinapsis ( contactes entre neurones ), el nombre es calcula en 1.000 bilions , moltes de les quals s'estableixen en etapes embrionàries del desenvolupament . Precisament , la diferència més notable entre l'ésser humà i la resta dels animals resideix en aquesta connectivitat . Una neurona pot fer de 10-10.000 sinapsis i rebre informació d'altres 10.000 neurones ; l'arquitectura de les connexions neuronals determina com les cèl · lules reben , processen i envien la informació .

La forma de la neurona no només ve determinada pels elements genètics , hi ha una construcció dinàmica . L'entorn influeix en processos moleculars que afecten l'estructura neuronal i finalment al comportament . El cervell no és una xarxa fixa , és adaptable , creix en funció dels estímuls que rep , sobretot en determinades edats ; hi ha un component genètic que determina la seva estructura , però també és modelat per l'experiència , pel que mengem , el que aprenem i sobretot per les relacions socials . L'entorn modifica la nostra conducta , els nostres sentiments , la forma d'entendre la realitat . Però pot modificar el nostre cervell ?


Sobre aquesta i altres qüestions relacionades dialogaran Mara Dierssen, presidenta de la Societat Espanyola de Neurociències i investigadora del Centre de Regulació Genòmica, i Pilar Quijada, redactora de la secció Societat del diari ABC, encarregada dels articles d'investigació neurològica i autora del bloc Coses del cervell.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: