CONFERÈNCIA

Ordre i desordre a Europa al segle XXI

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  El pas d'un ordre internacional hegemònic a un ordre contestat.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  28 d'abril de 2015

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dimarts 28 d'abril, a les 19.00 h

  • Reserves:

   • 93 400 53 59

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  L'activitat en un minut

  • El sistema internacional nascut durant els anys posteriors a la guerra freda és actualment un ordre contestat. D'una banda s'ha produït una progressiva paneuropeïtzació de les organitzacions internacionals.

  • De l'altra, sorgeixen noves fronteres que són el resultat dels conflictes congelats de l'ex-Unió Soviètica i dels protectorats dels Balcans (Kosovo).

  • Els esdeveniments més recents (l'annexió de Crimea i els conflictes armats a l'est d'Ucraïna) donen peu a veure com institucions i fronteres es tornen a articular en un escenari d'enfrontament directe entre la UE i Rússia.

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • PÚBLIC GENERAL

    Problemes de percepció entre Rússia i la Unió Europea

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 26 de maig de 2015

    La investigació de Francesc Serra se centra especialment en els conflictes nacionals i ètnics a l'espai de l'antiga URSS, en el procés d'ampliació de la Unió Europea cap a l'Europa central i oriental, i en les relacions entre Rússia i la Unió Europea, aspectes sobre els quals ha publicat diversos treballs, com Rússia, l'altra potència europea (Bellaterra, Barcelona, 2005) i Txetxènia, trenquem el silenci (Icària, Barcelona, 2008). La seva intervenció girarà al voltant de la construcció de la identitat i com s'han vist històricament els uns als altres, russos i europeus occidentals. Una desavinença que es remunta a molts segles enrere, que cobra una nova vigència en el context actual i que podem veure traslladada a la conflictivitat constant entre ambdós extrems del continent europeu. Comprendre la complexitat de l'identitari rus és ara, més que mai, imprescindible per entendre els límits i els continguts del projecte europeu. A càrrec de Francesc Serra.

   • PÚBLIC GENERAL

    Confrontació sobre Ucraïna entre la Unió Europea i Rússia

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 2 de juny de 2015

    La investigació de Michal Natorski se centra en la política exterior de la Unió Europea, la dimensió dels països de l'Est en la política europea de veïnatge, la difusió internacional de les normes i les relacions Estat-societat en països en transició. La crisi d'Ucraïna ha posat de manifest la confrontació entre la UE i Rússia sobre el nou ordre europeu del segle XXI. La revolució de l'EuroMaidan, l'annexió de Crimea i la guerra del Donbass són els episodis d'una rivalitat sobre els principis organitzatius internacionals. Rússia promou una concepció conservadora de sobirania de gran potència per poder controlar espais geogràfics i governs autoritaris aliats. La Unió Europea pretén projectar els principis de les democràcies liberals per promoure la inclusió de diversos actors en les institucions de governança internacional. El revisionisme militar rus és una amenaça existencial per a la Unió Europea? Com defensa la Unió Europea els seus principis i interessos? Quin ordre pot sorgir d'aquesta confrontació? A càrrec de Michal Natorski.

   • PÚBLIC GENERAL

    Governança energètica en crisi?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 9 de juny de 2015

    La investigació d'Anna Herranz se centra en la política exterior energètica de la Unió Europea, amb una atenció especial a les relacions amb els països del veïnatge europeu, així com en les institucions internacionals de governança energètica. El conflicte entre Rússia i Ucraïna ha tornat a situar l'energia al centre de la geopolítica europea. L'elevada dependència del gas natural provinent de Rússia és un factor ineludible per entendre les dinàmiques de cooperació i conflicte a la regió, i també dins de la Unió Europea mateix, on els interessos energètics dels Estats membres continuen dificultant l'adopció d'una resposta europea comuna. Com s'expliquen la política energètica de Rússia i la seva capacitat de dividir els socis europeus? Per què han fracassat els repetits intents de crear institucions multilaterals per governar el comerç i el trànsit d'energia? Quines eines té la Unió Europea per fer front a aquesta situació? A càrrec de Anna Herranz.

Coorganitzat per: