CONFERÈNCIA

Origen de la vida i astrobiología. El llegar de Joan Oró


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Descobrir com es va produir l'origen dels éssers vius és una inquietud essencial de l'ésser humà, i va constituir la motivació científica principal del professor Joan Oró (Lleida, 1923 - Barcelona, 2004). La feina que va fer en química prebiòtica va ser fonamental, i va aconseguir èxits tan meritoris com la primera síntesi abiòtica de l'adenina, una de les molècules més importants per a la biologia perquè forma part dels àcids nucleics (ADN i ARN), i resulta essencial per a la catàlisi enzimàtica i el metabolisme cel•lular. També és reconeguda internacionalment la seva feina pionera sobre els sistemes de vida mínima, la contribució de cometes i meteorits als components químics dels planetes i els experiments astrobiològics en missions espacials al sistema solar. Quan fa deu anys de la mort de Joan Oró, amb aquesta jornada d'homenatge volem posar en context els seus descobriments principals i comentar l'estat actual de les línies de treball a les quals tant va contribuir.

Les ponències d'aquesta jornada estan inspirades en quatre articles que va publicar Joan Oró i que van marcar la seva línia de treball:

•  "Prebiological synthesis of organic molecules and the origin of life" (1980)

• "A minimal living system and origin of protocells" (1984)

• "The contribution of cometary volatiles to the primitive Earth" (1980)

• "The Viking Mission and the question of life on Mars" (1979)

 

Ponència 1. "Química prebiòtica: el principi del camí cap a la vida"
Ponent: César Menor-Salván
Resum: El bioquímic espanyol Joan Oró va ser un dels pioners en l'estudi experimental dels orígens de la vida i un dels pares de la química prebiòtica, la disciplina que estudia l'origen abiòtic dels components químics de la cèl•lula viva, a la frontera entre l'astroquímica, la geoquímica i la bioquímica. En aquesta xerrada, mostrarem què és la química prebiòtica i quins són els seus límits, quina va ser la contribució de Joan Oró i com ell i altres pioners han inspirat la nostra feina actualment.

Ponència 2. "L'origen de la vida cel•lular"
Ponent: Carlos Briones
Resum: La química prebiòtica permet proposar mecanismes per a l'origen –dins o fora del planeta– de les biomolècules més senzilles, com els aminoàcids o els nucleòtids. Però, segons es mostrarà en aquesta xerrada, després d'aquestes molècules va ser necessari un llarg camí per arribar fins al primer ésser viu: un sistema que combinés genoma i metabolisme dins d'un compartiment, capaç de reproduir-se i evolucionar.

Ponència 3. "La contribució dels cometes a la Terra primitiva"
Ponent: Michael Küppers
Resum: Els cometes són coneguts com a fonts de destrucció, ja que els seus impactes –juntament amb els dels meteorits– són possibles causes d'extinció d'espècies. No obstant això, els cometes probablement tenen també un paper important en la formació de la vida sobre la Terra: poden haver portat la major part de l'aigua dels oceans i algunes de les molècules orgàniques que van formar els primers organismes.

Ponència 4. "Des de les missions Viking, fins a les idees actuals de la vida a Mart"
Ponent: Ricardo Amils
Resum: Es considera que les missions Viking (1975) van ser les primeres missions astrobiològiques de cerca de vida fora de la Terra. Tot i que aquestes missions van concloure que les possibilitats de vida a Mart eren nul•les a causa de l'alta dosi de radiació i a les condicions oxidants, alguns resultats encara avui dia són objecte de debat científic. Els avenços de la geomicrobiologia en els darrers anys permeten tornar a Mart a buscar signes de vida, però aquesta vegada al subsòl, on estarà protegida de les condicions extremes existents a la superfície.

Taula rodona: "Vida a l'univers"
Modera: Olga Prieto-Ballesteros

          


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: