CONFERÈNCIA

Problemes de percepció entre Rússia i la Unió Europea

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Una visió del conflicte d'Ucraïna des de l'òptica de la Federació Russa.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  26 de maig de 2015

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dimarts 26 de maig, a les 19.00 h

  • Reserves:

   • 93 400 53 59

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  La actividad en un minuto

  • Si intentem entendre el punt de vista de Rússia en el conflicte d'Ucraïna, els resultats són sorprenents i ajuden a fer més comprensibles unes actituds sovint anquilosades en discursos violents o acusadors.

  • La societat russa creu que des de la dissolució de l'URSS Ucraïna ha estat víctima de manipulació i xantatge per part d'un món teòricament dominat per les grans potències occidentals.

  • Les autoritats i certs poders fàctics russos utilitzen aquest argument per posar l'opinió pública russa del seu costat i justificar polítiques i accions poc defensables.

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • PÚBLIC GENERAL

    Ordre i desordre a Europa al segle XXI

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 28 d'abril de 2015

    Esther Barbé abordarà l'erosió de l'ordre europeu basant-se en l'evolució de les institucions i de les fronteres els darrers vint anys. D'una lògica d'hegemonia en acabar la Guerra Freda, basada en les institucions occidentals (OTAN, UE), hem passat a una situació de controvèrsia entre la UE i Rússia. La imatge de les relacions de poder entre la UE i Rússia ha canviat radicalment i la crisi d'Ucraïna n'és el millor exemple. Aquesta xerrada posarà en comú un seguit d'elements (canvis territorials, polítiques de la UE i de l'OTAN, imatges de poder) que ens portaran a contextualitzar i entendre millor les crisis més recents entre la UE i Rússia. A càrrec de Esther Barbé.

   • PÚBLIC GENERAL

    Confrontació sobre Ucraïna entre la Unió Europea i Rússia

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 2 de juny de 2015

    La investigació de Michal Natorski se centra en la política exterior de la Unió Europea, la dimensió dels països de l'Est en la política europea de veïnatge, la difusió internacional de les normes i les relacions Estat-societat en països en transició. La crisi d'Ucraïna ha posat de manifest la confrontació entre la UE i Rússia sobre el nou ordre europeu del segle XXI. La revolució de l'EuroMaidan, l'annexió de Crimea i la guerra del Donbass són els episodis d'una rivalitat sobre els principis organitzatius internacionals. Rússia promou una concepció conservadora de sobirania de gran potència per poder controlar espais geogràfics i governs autoritaris aliats. La Unió Europea pretén projectar els principis de les democràcies liberals per promoure la inclusió de diversos actors en les institucions de governança internacional. El revisionisme militar rus és una amenaça existencial per a la Unió Europea? Com defensa la Unió Europea els seus principis i interessos? Quin ordre pot sorgir d'aquesta confrontació? A càrrec de Michal Natorski.

   • PÚBLIC GENERAL

    Governança energètica en crisi?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 9 de juny de 2015

    La investigació d'Anna Herranz se centra en la política exterior energètica de la Unió Europea, amb una atenció especial a les relacions amb els països del veïnatge europeu, així com en les institucions internacionals de governança energètica. El conflicte entre Rússia i Ucraïna ha tornat a situar l'energia al centre de la geopolítica europea. L'elevada dependència del gas natural provinent de Rússia és un factor ineludible per entendre les dinàmiques de cooperació i conflicte a la regió, i també dins de la Unió Europea mateix, on els interessos energètics dels Estats membres continuen dificultant l'adopció d'una resposta europea comuna. Com s'expliquen la política energètica de Rússia i la seva capacitat de dividir els socis europeus? Per què han fracassat els repetits intents de crear institucions multilaterals per governar el comerç i el trànsit d'energia? Quines eines té la Unió Europea per fer front a aquesta situació? A càrrec de Anna Herranz.

Coorganitzat per: