Proxima b, nanes vermelles i la cerca de vida més enllà del Sistema Solar


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Dimarts 25 d'octubre de 2016

  • Adreça:

    Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

    Dimarts 25, a les 19 h

  • Promocions:

    50% dte. clients CaixaBank

  • Reserves:

Pestañas principales

L'existència de Proxima b -un planeta potencialment similar a la Terra orbitant l'estel més proper al Sol- és una coincidència afortunada, però no un esdeveniment de fortuna còsmica.

Tot i que no les podem veure a ull nu, les estrelles nanes vermelles són els estels més comuns a la Galàxia (70% del total), i detectar planetes petits, temperats i potencialment habitables és molt mes fàcil que no pas al voltant d'estels com ara el Sol. Gràcies a aquest fet i a programes de cerca en altres estrelles, avui sabem que els planetes petits segurament són abundants en estels com Proxima Centauri.


Posarem el descobriment de Proxima b en el context del que hem après els darrers anys en termes de la seva abundància galàctica. Gràcies a que les nanes vermelles són estels petits, ja és tècnicament possible fer estudis de caracterització d'atmosferes en planetes similars a Proxima b si és que transiten, i els telescopis gegants en construcció haurien de permetre obtenir-ne imatges directes i espectroscòpia en els propers 10 anys.

 

Mirant cap al futur llunyà, l'existència de planetes terrestres tan a prop del Sistema Solar dóna ales a projectes ambiciosos com els d'enviar sondes interestel·lars microscòpiques capaces de creuar l'abisme interestel·lar en desenes d'anys. En només una dècada, la recerca sobre Proxima b i planetes similars permetran adreçar una de les preguntes més antigues que ens fem tots alguna vegada: "Estem sols?"

 

A càrrec de: Dr. Guillem Anglada Escudé, professor d'astrofísica de Queen Mary University of London. Lidera el grup que ha descobert el planeta Proxima b


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: