Púlsars: monstres magnètics i futurs GPS per a viatges interestel·lars

Forma part de: Les noves fronteres de l'astrofísica


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Dimecres 4 d'abril de 2018

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  Dimecres 4 d'abril, a les 19 h

 • A càrrec de:

  Nanda Rea

 • Promocions:

  50 % de dte. clients de CaixaBank

 • Reserves:

Pestañas principales

Les propietats de la matèria sota la influència de camps magnètics és una àrea clau d'investigació en física, biologia, bioenginyeria, química, geologia i moltes altres branques de la ciència. En són camps importants, per exemple, l'àmbit de l'anàlisi mèdica, amb les ressonàncies magnètiques, però també hi ha aplicacions en altres àrees com els trens d'alta velocitat per levitació, microones, cuines d'inducció, etc. Malgrat això, per provar prediccions teòriques de nous processos físics sota les condicions magnètiques més extremes, tenim només una possibilitat: recórrer a observacions astronòmiques d'estrelles amb camps magnètics extremament elevats, com les estrelles de neutrons, també conegudes com a púlsars. Els últims cinquanta anys d'estudi de púlsars, a més d'haver descobert més de 2.500 estrelles de neutrons, també s'ha produït un gran avenç en el nostre coneixement de la física sota camps magnètics i gravitatoris extrems.

L'estudi d'aquestes fonts és l'única manera que tenim d'intentar conèixer com es comporta la matèria sota densitats properes a les del nucli atòmic i sota forts camps magnètics. Cap d'aquestes condicions no es pot reproduir actualment en laboratoris a la Terra. Amb tants púlsars descoberts fins ara tenim la capacitat d'utilitzar-los com a "detectors d'ones gravitacionals" mesurant el desfasament del senyal de ràdio conjunt amb una precisió més gran que la d'un rellotge de quars. Això serà fonamental també per als nostres futurs viatges a l'espai, en què els púlsars es podran fer servir com a GPS per desplaçar-se a la galàxia.

Nanda Rea, investigadora de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC), de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l'Anton Pannekoek Institute, University of Amsterdam.


Altres activitats del cicle "Les noves fronteres de l'astrofísica"
  • Observant la llum de l'univers més llunyà

   CosmoCaixa Barcelona. Dimecres 11 d'abril de 2018

   La pròxima dècada veurà l'era dels grans cartografiats; un gran esforç coordinat de la comunitat científica està en marxa per "fotografiar" el cosmos i produir una quantitat de dades exponencialment creixent. Això ens proporcionarà nous desafiaments i oportunitats.

  • 4.00 €
  • Entrades
En col·laboració amb:
Activitats relacionades
  • EXPOSICIÓ

   La bellesa de l'univers

   CosmoCaixa Barcelona. Fins el 10 de juny de 2018

   Les exposicions "Anys llum" i "Altres mons" constitueixen dues visions diferents i singulars del cosmos agrupades sota el títol genèric de "La bellesa de l'univers". 

  • Activitat oberta. Places limitades
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: