CONFERÈNCIA

Reflexions sobre l'art i el cervell


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Javier de Felipe (Instituto Cajal, CSIC)


La creativitat artística és, sens dubte, un producte de la ment humana, però l'origen del plaer intel•lectual que produeix l'observació d'una obra d'art i la de l'artista que la crea és un autèntic misteri. Tot i que no ens cal la bellesa o la percepció estètica per sobreviure, gairebé tot el que l'home crea té una pinzellada artística. La producció i l'apreciació de l'art sembla que sigui un atribut exclusiu dels humans, una adquisició recent de la capacitat cognitiva del gènere Homo. Entre els esdeveniments més notables ocorreguts durant l'evolució del cervell humà hi ha l'augment de la mida i, particularment, el gran desenvolupament i diferenciació de l'escorça cerebral. Quan augmenta de mida també augmenta el nombre de neurones i de connexions sinàptiques, de manera que es torna cada vegada més complex.

 

Així, sembla lògic suposar que gràcies a l'augment de la complexitat del cervell ha estat possible el desenvolupament espectacular de les funcions cognitives i de les habilitats artístiques. Però què té d'especial la neoescorça humana i en què es diferencia de la d'altres espècies? La bellesa només la perceben els éssers humans? Per què l'art ens provoca plaer mental? Com que un dels fonaments de la cultura és l'aprenentatge social, és a dir, l'aprenentatge impulsat o influït per l'observació o la interacció amb altres individus, ens hem de preguntar de quina manera la cultura i l'entorn social afecten l'apreciació de l'art.

 

En aquesta conferència s'aborden aquestes qüestions a la llum d'estudis recents que indiquen que l'escorça cerebral humana posseeix certes característiques que ens distingeixen d'altres mamífers. Són aquestes diferències el punt de partida que va donar lloc al naixement de l'art?


A càrrec de:

Javier de Felipe (Instituto Cajal, CSIC)

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: