EXPOSICIÓ

Retina. Nous tractaments per curar la ceguesa

Forma part de: Top Ciència


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Fins novembre del 2018

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  De dilluns a diumenge i festius, de 10 a 20 h

   

 • Preu:

  Inclòs en l'entrada al museu

 • Aforament:

  Places limitades
 • Comentaris:

  Els menors de 16 anys han d'anar acompanyats d'un adult per visitar CosmoCaixa

 • Accessibilitat:

Pestañas principales

La Barcelona Macula Foundation és una entitat enfocada en la recerca de la patologia mèdica i quirúrgica de la màcula, de la retina i del vitri. Contribueix a eradicar la ceguesa en un futur proper. Dedica una atenció especial a la recerca preclínica amb la intenció de traslladar els resultats, al més aviat possible, a la fase clínica. Investigadors de la Fundació, en estreta col·laboració amb el Institut de la Màcula, ja han dut a terme assajos clínics en fase I, II i III pel que fa a la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE), tant exudativa com a seca, i a malalties degeneratives de la retina.

Amb el projecte que es proposa pel TopCiencia, es vol, a més de donar a conèixer l'ull i com funciona, fer un repàs de les malalties degeneratives de la retina i de l'evolució dels seus respectius tractaments al llarg de la història fins a l'actualitat. Actualment, els investigadors de la BMF estan treballant en projectes internacionals de teràpia cel·lular amb la finalitat d'obtenir tractaments que puguin frenar el progrés de les malalties degeneratives de la retina o fins i tot retornar visió a aquells que la van perdre.

La degeneració macular associada a l'edat (DMAE) és la causa més comuna de ceguesa en persones de més de 50 anys en països desenvolupats. A Espanya, la DMAE en qualsevol estadi afecta aproximadament a un milió de persones. Es tracta d'una malaltia degenerativa, crònica i progressiva que causa la pèrdua de la visió central per afectació de la regió central de la retina, la màcula. Les causes de la malaltia no s'han caracteritzat completament, però la inflamació, l'estrès oxidatiu i el metabolisme dels lípids intervenen en la seva aparició i desenvolupament. És gràcies a la recerca que, en els últims deu anys, malalties com la Degeneració Macular Exudativa, han passat de ser incurables a tenir tractaments eficaços per frenar la seva progressió i evitar la pèrdua de visió.
Probablement, en els propers anys estarem en escenaris inimaginables ara com ara, on tinguem medicaments basats en cèl·lules o gens per combatre, sense major problema, les malalties degeneratives de la retina que actualment són una autèntica epidèmia.


Altres activitats del cicle "Top Ciència"
  • EXPOSICIÓ

   Economia circular

   CosmoCaixa Barcelona. Fins a gener del 2019

   L'economia circular es basa a assolir sistemes de producció i consum més eficients i sostenibles, que preservin els recursos dins d'un cicle continu i que optimitzin el seu valor.

  • Activitat oberta. Places limitades
En col·laboració amb:
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: