TALLER

Tallers i activitats de Meteorologia per a tothom


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Diverses institucions i associacions oferiran un ventall d'activitats perquè grans i petits s'ho puguin passar bé mentre descobreixen moltes coses sobre aquesta ciència.
Us proposem un munt d'activitats on podreu participar i aprendre:
 

Taller Fem una predicció del temps
A càrrec de l'AEMET
La predicció del temps és sens dubte la part de la ciència meteorològica més coneguda. Per fer-la, s'utilitzen mètodes i eines molt variats i complexos, basats fonamentalment en el càlcul numèric de superordinadors i en els sistemes de teledetecció. Per acostar aquesta ciència al públic, els predictors han d'interpretar aquests resultats i els han de convertir en uns productes finals que qualsevol usuari pugui entendre.
En aquest taller ens explicaran com es fa tot plegat.
Horari: dissabte i diumenge a les 13h

 

Taller Núvols, depressions i huracans: la meteorologia en experiments de low cost
A càrrec de Jordi Mazón (Departament de Física Aplicada de la UPC) i Marcel Costa (ACOM)
Amb material quotidià i a l'abast farem experiments senzills que ens ajudaran a entendre perquè l'aire es mou d'una manera concreta, perquè té tanta força, com n'és, d'important, que respectem l'atmosfera tan fràgil que tenim, i perquè s'hi produeixen els fenòmens meteorològics. Reproduirem núvols dins d'ampolles de plàstic, huracans dins de llaunes de refresc, depressions i anticiclons amb carmanyoles i miratges amb plats i monedes, entre d'altres.
Horari: dissabte i diumenge a les 12h


Visita guiada a l'estació meteorològica
Una visita comentada per l'estació meteorològica automàtica de CosmoCaixa, per veure com avui dia es mesuren paràmetres meteorològics fonamentals com ara la humitat, la pressió atmosfèrica, la temperatura, la insolació, la velocitat i la direcció del vent o la precipitació.
Horari: dissabte i diumenge a les 14h i 17h


Exposició del Mur dels refranys meteorològics
A càrrec de l'ACAM
Un mur on podreu escriure els vostres refranys meteorològics preferits!
Activitat de participació lliure per a totes les edats, amb l'orientació d'una persona experta en meteorologia i els refranys que hi estan relacionats.
Horari: dissabte i diumenge de 12h a 14 i de 16h a 18.30h


Taller Construcció d'un visor identificador de núvols
A càrrec de l'ACOM
No tots els núvols són iguals. N'hi ha que són allargassats i d'altres, molt gruixuts. N'hi ha que tenen la base de colors foscos i canviant i n'hi ha que sempre la tenen blanca. N'hi ha que deixen passar la llum del sol i n'hi ha que el tapen del tot. Amb una cartolina i fotografies dels 10 gèneres de núvols, construirem un còmode i senzill visor que ens ajudarà a identificar-los.

Horari: dissabte a les 16hTaller d'observació meteorològica
A càrrec de l'ACOM
En aquest taller d'observació, fent servir els sentits i algun aparell senzill, aprendrem a observar els diversos meteors i dur a terme una observació meteorològica científicament útil.  
Horari: dissabte a les 16.30h


Elaboració i seguiment d'un radiosondatge meteorològic
A càrrec del SMC
Les estacions meteorològiques ens donen dades de superfície, però per conèixer amb detall l'estat de l'atmosfera també es necessiten dades d'alçada. Amb aquest objectiu cada dia es fan arreu del món uns 1.300 llançaments de globus sonda meteorològics. Amb motiu del Dia Meteorològic Mundial, personal del Servei Meteorològic de Catalunya seguirà el llançament del radiosondatge de Barcelona i en llançarà un altre des de CosmoCaixa, i mostrarà les dades obtingues i n'explicarà les aplicacions que se n'extreuen.
Horari: diumenge a les 12.30h


Taller Construïm instruments meteorològics senzills
A càrrec de l'ACOM
En aquest taller adreçat a la canalla descobrirem com es poden construir aparells meteorològics senzills –però que funcionen de debò– reutilitzant diversos materials casolans. Els participants es podran emportar a casa els instruments que hagin fet.
Horari: diumenge a les de 11.15h a 12.45h


Mostra del concurs FOTOMET 2015
A càrrec de l'ACOM
Projecció continuada de les millors fotografies meteorològiques presentades al concurs FOTOMET 2015.
Les bases per participar-hi s'obriran el gener de 2015.

Horari: dissabte i diumenge de 10h a 20h


A càrrec de:

SMC, AEMET, ACOM, ACAM, Departament de Física Aplicada de la UPC i CosmoCaixa

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: