EXPOSICIÓ

Tony Oursler

L7-L5 / Imponderable


Horaris i ubicacions

Tancar
CaixaForum Barcelona 

Del 27 de maig al 3 de setembre de 2017

 • Adreça:

  Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8., 08038 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  De dilluns a diumenge i festius, de 10 a 20 h.
  Dimecres de juliol i agost, de 10 a 23 h. Per a la vostra comoditat, us informem que l'horari amb una afluència menor de grups és de 13 a 17.30 h 

 • Promocions:

  Entrada gratuïta per a clients de CaixaBank

 • Reserves:

 • Preu:

  Quatre euros,
  El preu inclou l'accés a totes les exposicions

 • Aforament:

  Places limitades
 • Accessibilitat:

Pestañas principales

Aquesta exposició reuneix dues obres produïdes amb 32 anys de diferència de Tony Oursler, un dels artistes pioners del videoart. Totes dues obres tenen en comú l'experimentació d'efectes il·lusionistes amb la imatge i l'exploració de creences sobrenaturals.

Tony Oursler és un artista que sempre s'ha interessat per les subcultures i per les veus marginals de la societat nord-americana que xiuxiuegen sota el soroll dominant dels mitjans de comunicació. Així mateix, és un investigador incansable de les tecnologies de la imatge i les seves innovacions constants. La seva obra plasma l'impacte d'aquesta cultura tecnològica i mediàtica en la imaginació col·lectiva i en la intimitat psíquica de l'individu, alhora que en retrata el costat més inquietant, irracional i inexplicable.

L7-L5 (1984) va ser la seva primera videoinstal·lació d'ambient immersiu que permetia l'entrada de l'espectador en un espai escenificat amb imatges en moviment i so. Així mateix, va ser un dels primers intents que va fer d'alliberar la imatge dels límits del monitor i produir una obra que combinés escultura, pintura, teatre i vídeo. La instal·lació representa un ambient nocturn d'una ciutat que sembla rebre transmissions i visites d'alienígenes, i per fer-ho Oursler va compondre una sèrie de dispositius híbrids que integren monitors i projeccions en objectes i construccions. L'obra destil·la humor però també projecta una reflexió sobre com el discurs hollywoodià de ciència-ficció ha condicionat la imaginació de la societat, alhora que destaca el maniqueisme que domina les seves narratives.

La seva última gran producció és Imponderable (2015), una pel·lícula que es projecta en un ambient cinematogràfic del que podria ser un 5D, amb efectes il·lusoris i sensorials. Amb una sofisticada tecnologia, Oursler també actualitza l'antiga tècnica d'il·lusió òptica, el fantasma de Pepper, un recurs utilitzat especialment en el teatre i les cases embruixades dels parcs temàtics. La pel·lícula s'inspira en l'arxiu de l'artista, format per més de 2.500 imatges, publicacions i objectes sobre fenòmens paranormals i ocults –aparicions fantasmals, hipnotisme, espiritisme i telecinesi, ovnis i extraterrestres, cultes satànics, misticisme, vudú, mèdiums, etc. Oursler teixeix una història de supersticions i creences diverses amb imatges fantasmagòriques i una estètica surrealista que superposa al relat de la seva pròpia família. Aquestes dues obres es complementaran a l'exposició amb un espai documental sobre Imponderable i l'obra de Tony Oursler.

Imponderable és una producció de LUMA Foundation per al Parc des Ateliers, Arles, França, i LUMA Westbau, Zuric, Suïssa, 2015.

 

L'entrada a aquesta exposició inclou microvisites guiades i servei de mediació. Més informació a l'apartat recursos multimèdia.


Activitats relacionades
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: