EXPOSICIÓ

Top Ciència

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  La ciència d'avui per als investigadors del demà.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  L'exposició en un minut

  • Top Ciència és un espai destinat al foment de vocacions científiques i a la trobada amb la recerca més actual. És un lloc que acosta determinats projectes científics a la ciutadania i mostra la importància que té la ciència per a la societat.

  • Vols saber en què s'investiga avui dia? Aquest espai mostra dos projectes de recerca que van canviant al llarg de l'any però sempre mantenen les característiques d'actualitat i excel·lència.

  • En aquesta mateixa sala, una altra zona ens revela quins conceptes científics interessen més a la societat i a més pretén ser un lloc de referència per als joves on poden trobar què es fa en l'àmbit de la recerca més actual en ciència, per què es fa i on es fa.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  Com es poden fer arribar els projectes de recerca a la societat?

  La ciutadania està informada sobre en què treballen els científics actualment? La societat és conscient de la importància de la recerca científica?

  La recerca des de totes les branques (universitats, hospitals, centres especialitzats...) pertany a la nostra cultura i és el motor del progrés a la nostra societat. Els projectes científics generen millores i avenços en tots els camps, ajuden la medicina, perfeccionen la tecnologia, activen l'ocupació, milloren la qualitat de vida i, en definitiva, impulsen el desenvolupament econòmic i social.

  Però, la ciutadania està informada sobre en què treballen els científics actualment? A Top Ciència podràs escoltar investigadors reals, autèntics científics i científiques, que expliquen el projecte en el qual treballen i la importància que té per a la societat.

   

  TANCAR
  El coneixement del cervell humà, un dels principals reptes del segle XXI

  Conèixer el cervell humà és un dels principals reptes científics als quals ens enfrontem en el segle XXI. Si aconseguim abordar aquest repte, serem capaços de desenvolupar nous tractaments per a malalties que afecten el cervell, desenvolupar tecnologies informàtiques d'última generació i adquirir coneixements sobre l'essència de la nostra humanitat.
  El desafiament del projecte Human Brain (HBP) és que aquest somni es faci realitat mitjançant l'abordatge interdisciplinari de l'estudi del cervell. HBP aportarà noves eines que ens ajudin a comprendre el cervell i els seus mecanismes fonamentals. El projecte mirarà d'aplicar aquest coneixement a la neurociència i la medicina del futur, i de generar noves tecnologies de la informació i les comunicacions.

  TANCAR
  Sincrotró ALBA: funcionament i aplicacions de la llum sincrotró

  Què tenen en comú una cèl·lula infectada per un virus i una pintura del segle XV? Doncs que totes dues han estat estudiades al sincrotró ALBA.
  ALBA és un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum sincrotró, utilitzada per analitzar l'estructura atòmica de la matèria i les seves propietats. La llum de sincrotró és radiació electromagnètica i conté un continu de longituds d'ona, que van des de l'infraroig fins als raigs X durs, passant per la llum visible. Com més curta és la longitud d'ona, millor podrem visualitzar elements tan petits que són invisibles a l'ull humà. ALBA disposa de set línies de llum que poden dur a terme experiments en diferents àmbits científics.
  L'espai Top Ciència - Sincrotró ALBA permet conèixer com funciona aquest centre d'alta tecnologia i quines són les múltiples aplicacions de la llum sincrotró.

  TANCAR
  Paraules de ciència i notícies d'actualitat.

  Vols saber quins conceptes científics són els que més interessen a la societat? A Top Ciència trobaràs una taula tàctil que recull els deu termes relacionats amb la ciència més buscats a Google. Aquest mòdul es manté viu i canviant ja que cada quinze dies s'actualitza amb la finalitat de mostrar continguts d'última actualitat. Aquests conceptes vénen acompanyats d'un text explicatiu, anècdotes, fotografies o vídeos i el millor de tot... si t'interessa, t'ho pots endur a casa! (per correu electrònic o mitjançant el codi QR associat).

  A més, en un altre espai podràs accedir a les millors pàgines de notícies científiques. Pren-te una estona per relaxar-te mentre navegues per l'actualitat de la ciència més innovadora.

  TANCAR
  M'agrada la ciència però... quines sortides té?

  Hi ha un ampli ventall de carreres universitàries vinculades a les ciències i a la tecnologia, però en coneixes les possibles sortides professionals? Un dels principals factors que s'ha de tenir en compte a l'hora de triar el futur professional és la vocació, però especialitzar-se en un camp concret és difícil si no se'n coneixen les opcions possibles. Distingir les fortaleses i debilitats de determinats llocs de treball ens pot ajudar a l'hora de triar un camí o un altre.

  Un extens mosaic de vídeos de professionals et pot ajudar a tenir una visió diferent però real del món laboral en àrees científiques. L'experiència de persones explicada amb les seves pròpies paraules et pot orientar a descobrir en quin camp o àrea t'agradaria moure't.