Una crítica de la política exterior europea a l'Orient Mitjà

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  El poder creixent de l'Estat Islàmic fa palesa la necessitat per a Europa de tornar a portar el lideratge al Mediterrani. Quins en són els principals obstacles i quines les dificultats?

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  26 d'octubre de 2015

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dilluns 26 d'octubre, a les 19.00 h

  • A càrrec de:

   Loretta Napoleoni, experta en finançament del terrorisme

  • Reserves:

   • 93 400 53 59

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  La conferència en un minut

  • Amb un estil incisiu i punyent, Loretta Napoleoni va obrir nous interrogants sobre quin és el paper de la política exterior europea a l'Orient Mitjà. Amb el drama dels refugiats sirians com a punt de partida, Napoleoni ha fet una crida a l'assumpció de responsabilitats: "És fals que el que passa a Síria no tingui res a veure amb nosaltres. És la nostra responsabilitat pacificar una zona estratègicament molt important de l'Orient Mitjà." Per aquesta economista, periodista i analista política italiana no cal buscar gaire lluny per trobar culpables a aquesta situació no desitjada. "El problema principal és la manca de lideratge europeu, que de fet té l'origen en la mateixa resposta a l'11-S. Hem deixat que ens liderin des de Washington. El lideratge europeu sempre ha estat feble, i encara ho és. Necessitem enfrontar-nos-hi", rebla.

   A tall d'exemple, qüestiona el silenci de Brussel·les davant l'aixecament de murs a Hongria per impedir el pas de refugiats. I davant l'evidència, Napoleoni planteja als assistents una pregunta clau: què és Europa? "Europa només és una idea, perquè quan calen decisions de política estrangera no hi ha Europa", respon. "El veritable problema d'Europa és aquí i ara: el que succeeix és tan greu com la construcció del mur de Berlín o la crisi dels míssils cubans", conclou. Alerta, a la vegada, del perill que als set milions de refugiats sirians se sumin 70 milions de turcs si s'acabés desestabilitzant aquell país.

  • En aquest context d'inacció europea, Napoleoni se centra en el terreny que ha estudiat més, el terrorisme islàmic, i viatja als darrers anys per resseguir l'auge del terrorisme islamista. "L'Estat Islàmic neix amb la convicció que cal tenir una nació islàmica i sent conscients que és important gestionar aquesta nació." Amb aquest propòsit van rebre molt finançament, van atacar altres grups gihadistes i van esdevenir la millor alternativa per als que es volien unir a la lluita per la causa. En el seu avançament, l'Estat Islàmic s'ha anat apoderant de territoris importants. "Què ha fet Europa mentrestant? Algú parava atenció aleshores sobre què passava a Síria? No, perquè havíem cedit la gestió de la situació a Washington i ells l'havien delegat als seus aliats. Va ser una fallida total de la intel·ligència americana i europea."

  • Davant la gravetat de la situació, Napoleoni es planteja tres escenaris possibles. En primer lloc, que tot continuï igual, amb la gestió de la política estrangera cedida als EUA, fet que comportaria, al seu entendre, la desestabilització de Turquia. En segon lloc, una intervenció militar massiva integral, perquè "ha quedat demostrat que els bombardejos només condueixen a l'enfortiment de l'EI". O la solució diplomàtica, per la qual aposta Loretta Napoleoni, tot i que la veu una opció molt llunyana i inaccessible. "Per protegir Europa, Turquia, Israel i la zona mediterrània, cal arribar a un acord amb Rússia, i els darrers quinze anys no hem fet res més que distanciar-nos de Moscou. Sóc molt pessimista sobre aquesta via, perquè crec que no existeix cap manera de resoldre diplomàticament el tema de l'Orient Mitjà si no s'arriba a un acord amb Rússia". Hi ha alguna alternativa?, es pregunta. "Cap ni una, malauradament. Només la desestibilització progressiva." Segons el parer de l'experta en finançament del terrorisme, per a un futur l'única solució és "empènyer perquè existeixi un veritable lideratge europeu que no sigui esclau de les polítiques de Washington o de la força motora de l'OTAN".

Organitzat per: