CONFERÈNCIA

Una crítica de la política exterior europea a l'Orient Mitjà

 • Presentacion del evento

  Datos del Evento
  • 26 d'octubre de 2015

   A càrrec de

   Loretta Napoleoni, experta en finançament del terrorisme

  • CONTACTE:
   • Dilluns 26 d'octubre, a les 19.00 h

  • RESERVES:
   • 93 400 53 59

  • Recomanat per a:
   • Tots els públics

  • Més informació i altres ubicacions

  Enlaces a Redes Sociales

  El poder creixent de l'Estat Islàmic fa palesa la necessitat per a Europa de tornar a portar el lideratge al Mediterrani. Quins en són els principals obstacles i quines les dificultats?

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  26 d'octubre de 2015

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dilluns 26 d'octubre, a les 19.00 h

  • A càrrec de:

   Loretta Napoleoni, experta en finançament del terrorisme

  • Reserves:

   • 93 400 53 59

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  La conferència en un minut

  • Amb un estil incisiu i punyent, Loretta Napoleoni va obrir nous interrogants sobre quin és el paper de la política exterior europea a l'Orient Mitjà. Amb el drama dels refugiats sirians com a punt de partida, Napoleoni ha fet una crida a l'assumpció de responsabilitats: "És fals que el que passa a Síria no tingui res a veure amb nosaltres. És la nostra responsabilitat pacificar una zona estratègicament molt important de l'Orient Mitjà." Per aquesta economista, periodista i analista política italiana no cal buscar gaire lluny per trobar culpables a aquesta situació no desitjada. "El problema principal és la manca de lideratge europeu, que de fet té l'origen en la mateixa resposta a l'11-S. Hem deixat que ens liderin des de Washington. El lideratge europeu sempre ha estat feble, i encara ho és. Necessitem enfrontar-nos-hi", rebla.

   A tall d'exemple, qüestiona el silenci de Brussel·les davant l'aixecament de murs a Hongria per impedir el pas de refugiats. I davant l'evidència, Napoleoni planteja als assistents una pregunta clau: què és Europa? "Europa només és una idea, perquè quan calen decisions de política estrangera no hi ha Europa", respon. "El veritable problema d'Europa és aquí i ara: el que succeeix és tan greu com la construcció del mur de Berlín o la crisi dels míssils cubans", conclou. Alerta, a la vegada, del perill que als set milions de refugiats sirians se sumin 70 milions de turcs si s'acabés desestabilitzant aquell país.

  • En aquest context d'inacció europea, Napoleoni se centra en el terreny que ha estudiat més, el terrorisme islàmic, i viatja als darrers anys per resseguir l'auge del terrorisme islamista. "L'Estat Islàmic neix amb la convicció que cal tenir una nació islàmica i sent conscients que és important gestionar aquesta nació." Amb aquest propòsit van rebre molt finançament, van atacar altres grups gihadistes i van esdevenir la millor alternativa per als que es volien unir a la lluita per la causa. En el seu avançament, l'Estat Islàmic s'ha anat apoderant de territoris importants. "Què ha fet Europa mentrestant? Algú parava atenció aleshores sobre què passava a Síria? No, perquè havíem cedit la gestió de la situació a Washington i ells l'havien delegat als seus aliats. Va ser una fallida total de la intel·ligència americana i europea."

  • Davant la gravetat de la situació, Napoleoni es planteja tres escenaris possibles. En primer lloc, que tot continuï igual, amb la gestió de la política estrangera cedida als EUA, fet que comportaria, al seu entendre, la desestabilització de Turquia. En segon lloc, una intervenció militar massiva integral, perquè "ha quedat demostrat que els bombardejos només condueixen a l'enfortiment de l'EI". O la solució diplomàtica, per la qual aposta Loretta Napoleoni, tot i que la veu una opció molt llunyana i inaccessible. "Per protegir Europa, Turquia, Israel i la zona mediterrània, cal arribar a un acord amb Rússia, i els darrers quinze anys no hem fet res més que distanciar-nos de Moscou. Sóc molt pessimista sobre aquesta via, perquè crec que no existeix cap manera de resoldre diplomàticament el tema de l'Orient Mitjà si no s'arriba a un acord amb Rússia". Hi ha alguna alternativa?, es pregunta. "Cap ni una, malauradament. Només la desestibilització progressiva." Segons el parer de l'experta en finançament del terrorisme, per a un futur l'única solució és "empènyer perquè existeixi un veritable lideratge europeu que no sigui esclau de les polítiques de Washington o de la força motora de l'OTAN".

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • TOTS ELS PÚBLICS

    La Unió Europea: federació o nou Reich?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 9 de novembre de 2015

    Enrique Barón ha treballat gairebé vint-i-cinc anys al Parlament Europeu, on ha ocupat diferents càrrecs. Des d'aquesta perspectiva analitzarà les característiques del sistema polític que s'està construint a la Unió Europea, i tractarà de la necessitat de consolidar la federació política i econòmica, que sembla més urgent que mai per fer front a les grans qüestions que hi ha plantejades. De fons, la qüestió del poder real i el lideratge d'Alemanya. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

   • TOTS ELS PÚBLICS

    El futur de l'Eurozona: calen reformes?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 14 de desembre de 2015

    A Europa hi viu el 7% de la població mundial, però s'hi produeix el 25% de la riquesa del planeta. Una part molt important d'aquests recursos es dediquen a l'estat del benestar. Què es pot fer per consolidar aquesta situació de privilegi? A partir de l'observació de la situació econòmica de la UE, marcada per una crisi que sembla no tenir fi, Amadeu Altafaj reflexionarà sobre les possibles reformes que podrien millorar i assegurar el futur de l'Eurozona. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa". Inscriu-te aquí

   • TOTS ELS PÚBLICS

    La lliure circulació de persones: Schengen a revisió?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 18 de gener de 2016

    Cal revisar els acords de Schengen, signats el 1985 i el 1990, que van suprimir els controls fronterers? L'afluència de ciutadans de la UE aturats cap a altres Estats membres amb opcions de treball i ajudes socials generoses, el referèndum britànic de retirada de la UE, la pressió migratòria global i la crisi dels refugiats posen en perill un dels fonaments de la integració europea: la lliure circulació de persones en un espai unificat. Araceli Mangas aporta la seva experiència com a catedràtica de dret internacional públic i col·laboradora de diferents mitjans de comunicació. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa" Inscriu-te aquí.

   • TOTS ELS PÚBLICS

    L'economia col·laborativa: una perspectiva de creixement per a Europa?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 15 de febrer de 2016

    L'economia col·laborativa és un sistema econòmic basat en l'intercanvi de béns i serveis mitjançant plataformes digitals. Compartir per prosperar. Joanna Drake analitzarà de quina manera aquest sistema econòmic pot encaixar en el panorama europeu actual, després que als Estats Units ha aixecat molta polseguera a causa de la manca de regulació. Quina hauria de ser la funció de les institucions europees en aquest escenari? Pot constituir aquest model econòmic un accelerador de l'economia de la UE? Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

   • TOTS ELS PÚBLICS

    Creixement i desigualtat són compatibles?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 11 d'abril de 2016

    Els informes del Fons Monetari Internacional apunten que la concentració de riquesa en poques mans limita les possibilitats de creixement econòmic. És una situació que, cada cop més, es produeix arreu del món, i també a la Unió Europea. Antón Costas estudiarà les causes de la dicotomia concentració de riquesa/creixement, i analitzarà les possibles solucions des del punt de vista de les polítiques públiques. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

Organitzat per: