CONFERÈNCIA

Una invitació a la història de l'òptica


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

L'any 2015 ha estat declarat per l'ONU l'Any Internacional de la Llum i les Tecnologies Basades en la Llum. En aquest diàleg repassarem la història de l'òptica i les implicacions d'aquesta disciplina en el progrés de la societat.
Agustín González-Cano, catedràtic de l'Escola Universitària d'Òptica i Optometria de l'UCM i director del Museu Complutense d'Òptica, serà entrevistat per América Valenzuela, directora i presentadora de Ciencia al cubo de RNE.
L'espècie humana, al llarg de la seva evolució natural i social, ha depès i depèn del sistema visual d'una manera notable i, en aquest sentit, podríem afirmar que l'òptica és una disciplina que abraça gairebé tots els altres aspectes del saber humà, o s'hi relaciona, i té unes implicacions històriques i culturals profundes. Dins de la història de l'òptica trobem relats apassionants que descriuen els procediments pels quals accedim a conèixer el mecanisme de la visió i els mitjans per millorar-ne les prestacions, a desenvolupar tècniques i instruments òptics i, de manera general, a fer servir la llum com a font d'energia, un vehicle de transmissió d'informació que produeix efectes molt diversos. Durant aquest diàleg passarem revista a les fites principals d'aquest desenvolupament, posarem l'accent en el context històric i tractarem d'embastar una narració que mostri com l'òptica, la ciència de la llum i la visió, ha conformat en bona mesura el món que ens envolta i la manera d'interaccionar-hi.

Agustín González-Cano és doctor en ciències físiques per la Universitat Complutense de Madrid i professor d'aquesta universitat des de l'any 1987, i avui dia és catedràtic de l'Escola Universitària de la Facultat d'Òptica i Optometria. Ha estat investigador principal de diversos projectes sobre sensors de fibra òptica, una línia de recerca de la qual és responsable des de fa més de quinze anys dins del Grup Complutense d'Òptica Aplicada i sobre la qual ha publicat un gran nombre d'articles en revistes d'un paràmetre d'impacte elevat i ha dirigit dues tesis doctorals. Ha col•laborat amb diverses institucions europees i assíduament ha participat en els principals congressos i reunions científiques de la seva àrea. Abans també havia mantingut línies de recerca en els àmbits de la interferometria i la il•luminació. En paral•lel, ha dut a terme tasques docents i de recerca en història de l'òptica, i n'ha publicat articles i ha participat en conferències i actes diversos. Des que es va fundar el Museu Complutense d'Òptica, n'ha estat el director. D'altra banda, ha rebut diversos premis literaris de poesia, narrativa i assaig.

América Valenzuela és llicenciada en ciències químiques i màster en periodisme. Periodista especialitzada i divulgadora científica, se la coneix per la feina feta a la premsa, la ràdio, la televisió, als webs i les xarxes socials. Actualment col•labora en el programa Órbita Laika de TVE. Redactora i locutora des de l'any 2004 del programa de divulgació científica Ciencia al Cubo en RNE. Escriu reportatges sobre ciència al web www.rtve.es i manté la secció "El porqué de la ciencia". Col•labora a La noche en 24 horas del Canal 24 horas, a Cámara Abierta 2.0 i a Las mañanas de RNE. Redactora i bloguera de la revista QUO, on escriu reportatges per a la revista i el blog Cóctel de Ciencias. Va participar en la creació d'Indagando TV l'any 2009, on coordina i presenta un informatiu sobre ciència. També ha col•laborat en les àrees de ciència i salut d'El Mundo, La Razón, El Correo i Informativos Telecinco. Vocal de l'Associació Espanyola de Comunicació Científica. Premi FECYT de Comunicació Científica i premi ASEBIO/GENOMA ESPANYA de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia.

A càrrec de:

Agustín González-Cano, catedràtic de l'EU d'Òptica i Optometria de la UCM i director del Museu Complutense d'Òptica.
America Valenzuela, directora i presentadora de "Ciencia al cubo" de RNE.

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: