PROJECCIÓ

Vatel

Roland Joffé, França-Regne Unit-Bèlgica (2000), 103 min., VOSE

Forma part de: Cinema versallesc


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

François Vatel va ser el més genial dels cuiners del temps de Lluís XIV, un mestre de cerimònies autor dels festins temàtics més importants de la història, el creador del concepte de la gastronomia com a art global, inventor també de la crema Chantilly. I al castell de Chantilly es va rodar, en gran part, aquest film preciosista i revelador sobre els tres dies que tota la cort i el rei van ser convidats pel príncep de Condé, l'any 1671, per tal de recuperar el seu favor. La marquesa de Sevigné va ser una de les assistents i va escriure els detalls d'aquells àpats per a centenars de persones encarregats a Vatel, que van costar una fortuna, i van fracassar i provocar el seu suïcidi per un problema de peix impuntual. A la cort del rei Sol res no es podia sotmetre a l'atzar, i, com un samurai japonès, Vatel es va immolar per aplacar la ira dels déus decebuts.

L'elaboració dels plats, les ornamentacions, la música, les representacions teatrals, els focs artificials, els animals exòtics, les escultures de gel i també la disciplina d'una organització mil·limètrica, d'un protocol histèric, d'una intendència disposada com l'estratègia d'un exèrcit, tot en aquest film s'ha reproduït amb una convicció digna de museu… El caríssim film del director de La missió va inaugurar el Festival de Canes, va guanyar el premi César als millors decorats de l'any i va trobar en Gérard Depardieu l'humaníssim protagonista d'un repte impossible que ha inspirat totes les propostes de cuina integrada i heterodoxa de la generació actual a Catalunya.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: