Cicle

Estiu a CosmoCaixa

Programació d'estiu


Pestañas principales

El que l'espai ens retorna
Una història extraordinària que descriu com la tecnologia que ens ha permès viatjar per l'espai ha encetat el camí per crear estris i aplicacions que fem servir en el nostre dia a dia. Satèl·lits que monitoritzen contínuament l'estat de l'atmosfera, GPS, prototips mèdics ideats originàriament per a l'exploració robòtica d'altres planetes... Aquest programa, que tracta aquestes qüestions i moltes altres, algunes de força curioses i desconegudes, mostra que el nostre món no seria el mateix sense els avenços científics i tecnològics que l'exploració espacial ens ha retornat. I ens ajuda a descobrir els beneficis que reporta l'exploració de l'espai, més enllà del coneixement bàsic que adquirim sobre l'Univers. Invertir en ciència, i particularment en l'exploració espacial, és una manera d'invertir en el nostre propi futur.  

Segueix les passes del triceratops
Saps d'on ve el seu nom? Significa "rostre de tres banyes". Podien arribar a fer fins a nou metres de llargada (gairebé un terç dels quals corresponia al crani), uns tres metres d'alçada i unes deu tones de pes... Te'n fas una idea? En vols saber més coses? Per celebrar la tornada del Triceratops, et convidem a rastrejar la pista dels dinosaures que hi ha a CosmoCaixa. Observant el fèmur de l'Apatosauro podràs deduir com n'era, de gran. També descobriràs la història que s'amaga darrere el Protoceratops, observaràs ous de dinosaures i podràs imaginar com era en realitat el Triceratops acabat d'arribar.

Papirociència
T'agrada la papiroflèxia? Sabies que la papiroflèxia té una vessant matemàtica? Els plecs que es fan en el paper no deixen de ser operacions de simetria. En aquest taller coneixeràs tècniques bàsiques  per a realitzar figures i crear els teus propis dissenys. Tot plegant paper  podrem demostrar teoremes geomètrics mentre potenciem la curiositat i la creativitat científica. Vine a construir figures amb paper i descobriràs com es complementen la matemàtica, l'art i la creativitat.

Materials sorprenents
En els últims temps, el progrés tecnològic ha permès no tan sols manipular la matèria sinó modificar-la per obtenir materials completament nous, inexistents a la natura. 
Materials sorprenents dóna resposta a preguntes com ara: 
• Com es comporten els gasos més densos que l'aire? 
• Què és el gel sec? 
• De què depèn la velocitat del so? 
• Existeixen materials amb memòria? 
• Per què hi ha trens que leviten?